Siirry pääsisältöön

Ruudunlukijan käyttö näkevälle

Sisällysluettelo

Kirjoituksessa käsitellään

  • NVDA-ruudunlukijan peruskomennot
  • asetukset näkevälle
  • yleisimmät tavat navigoida verkkosivua
  • hiukan asiaa saavutettavuudesta ja testaamisesta yleisesti

Voit tarkistaa tekniset tiedot alta.

Tekniset tiedot
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 11
  • Ruudunlukija: NVDA, versio 2022.2.3
  • Selain: Mozilla Firefox, versio 110.0.1

Ohjeet sopivat hyvin aloittelevalle NVDA:n käyttäjälle. Jos et ole vielä ladannut NVDA-ruudunlukijaa, niin voit tehdä sen NVDA:n sivuilta (englanniksi, nvaccess.org).

NVDA-ruudunlukijan käynnistäminen, hiljentäminen ja sulkeminen

Ensimmäisenä käynnistetään NVDA. Teen tämän Windows-koneella, ja käytän Windows-näppäintä Win. Kirjoitan hakuun "NVDA" ja avaan sen.

NVDA alkaa välittömästi puhua, kun ohjelma käynnistyy, mutta älä anna sen häiritä.

Ensiasetukset

Muutetaan ensiasetukset. Valitsen, että

  1. käytän kannettavaa
  2. käytän Caps Lock-näppäintä NVDA-näppäimenä

Sen jälkeen ollaan valmiita.

Hiljentäminen

Hiljennetään NVDA pikanäppäimillä NVDA + S. Ensimmäisellä kerralla painaessa puhe hiljentyy, toisella käynnistyvät merkkiäänet ja kolmannella puhe tulee takaisin päälle.

Sulkeminen

NVDA:n voi sulkea pikanäppäimillä NVDA + Q.

Asetukset näkevälle (kohdistus ja puheen tarkastelu)

Asetetaan seuraavaksi asetukset, jotka helpottavat käyttöä näkevälle.

Voit avata NVDA-valikon työkaluriviltä oikealla klikkauksella NVDA-kuvakkeesta tai käyttämällä NVDA + N -pikanäppäimiä.

  1. Siirrytään asetuksiin ja sen jälkeen kohtaan "näkö".
  2. Laitetaan kaikki kohdistukset päälle.

Huomaa, että kohdistus ei toimi aivan kuten olettaisi. Etenkin nettisivua vierittäessä kohdistus voi hypätä outoihin paikkoihin. Se kuitenkin antaa hyvin suuntaa, jos navigoinnissa on aivan hukassa.

Seuraavaksi voit myös panna puheen tarkastelun päälle, jos haluat kuuntelemisen sijaan nähdä, mitä ruudunlukija sanoisi. Avaa taas valikko NVDA + N -pikanäppäimillä.

  1. Siirry kohtaan "työkalut".
  2. Sitten kohtaan "puheen tarkastelu".

Tämä avaa ikkunan, joka nyt seuraa, missä navigoit NVDA:n avulla.

Yleisimmät tavat liikkua nettisivuilla

Nyt, kun perusasetukset ovat päällä, niin voimme harjoitella nettisivuilla liikkumista NVDA:n avulla. Ennen sitä tutustutaan kuitenkin Eficoden, Näkövammaisten liiton ja Annanpurnan teettämään verkkokyselyyn, josta käy ilmi, mitkä ovat yleisimpiä tapoja liikkua nettisivuilla ruudunlukijan avulla:

  1. Otsikoittain (46,7 %)
  2. Hakukentän avulla (28,4 %)
  3. Lukemalla sivu läpi (11,7 %)
  4. Linkkien avulla (9,1 %)

1. Otsikoittain liikkuminen

Yleisin tapa liikkua oli otsikkotasojen avulla. Otsikoittain liikkumisessa on oikeastaan kaksi eri tapaa:

  1. Kaikkien otsikoitten läpi H-näppäimellä.
  2. Tietyn tasoisten otsikoittein läpi numeronäppäimillä 1, 2, 3, 4 ja niin edelleen.

Kokeillaan ensin H-näppäintä. Siirry sen avulla otsikkotasojen kautta viimeiseen otsikkoon sivulla.

Entä sitten, kun ollaan sivun alalaidassa? Miltei kaikissa pikanäppäimissä vaihto-näppäimen käyttö antaa kulkea takaperin nettisivulla.

Nyt vaihto + H -pikanäppäimillä voidaan siis siirtyä edelliseen otsikkoon aina ylös asti.

Toinen tapa liikkua otsikoittain on käyttää numeronäppäimiä, jolloin siirrymme otsikoittain aina tietyn tasoisen otsikon kautta. Numeronäppäin 1 siirtää meidät otsikkotason 1 otsikoista toiseen (niitä on tosin nettisivuilla yleensä vain yksi). Numeronäppäin 2 siirtää meitä otsikkotasojen 2 otsikoiden välillä.

Näidenkin kohdalla vaihto + numeronäppäin mahdollistaa liikkumisen takaperin samoilla otsikkotasoilla.

Otsikkotasojen läpi liikkuminen antaa nopeasti hyvän kuvan nettisivujen rakenteesta - jos siis otsikointi on tehty oikein. Näissä esimerkeissä niin on tehty.

2. Hakukentän avulla

Toiseksi yleisin tapa oli hakukentän avulla. Hakukenttä ei ole ruudunlukijan ominaisuus, mutta jos nettisivuilla on sellainen, niin voimme liikkua siihen sarkain-näppäimen avulla. Sarkain liikkuu myös kaikenlaisten linkkien ja painikkeiden kautta.

Samalla tavalla vaihto + sarkain -pikanäppäimillä voidaan liikkua myös takaperin.

Tärkeä huomio on, että hakukenttä kannattaa sisällyttää nettisivuille, jos siihen voi vaikuttaa.

3. Lukemalla sivun läpi

Kolmanneksi yleisin tapa oli lukea koko sivu läpi. Tähän on useampi eri vaihtoehto.

  1. Voit siirtyä haluamallesi nettisivulle ja käynnistää sen auki ollessa NVDA:n. Yleensä NVDA alkaa lukea kyseistä sivua alusta asti.
  2. Monilla sivuilla on “Hyppää sisältöön” -linkki, joka on piilotettu näkyvistä, mutta se löytyy sarkaimen avulla. Yleensä kulkemalla sarkaimella taaksepäin tämä linkki löytyy. Painamalla linkkiä päästään suoraan tekstisisältöön ja se voidaan lukea.
  3. Jos haluaa edetä nettisivuilla nopeammin, niin voidaan käyttää nuolinäppäimiä, jolloin NVDA pomppii osiosta toiseen. Tekstissä se liikkuu aina muutaman sanan eteenpäin. Nuoli alaspäin siirrytään sivua alemmas ja nuoli ylöspäin siirrytään sivua ylöspäin.
  4. Käyttämällä Ctrl + nuolinäppäimet siirrytään isompia osioita kerrallaan. Esimerkiksi otsikosta kappaleeseen ja kappaleesta toiseen. Tämä on nopeampi tapa liikkua tekstissä kuin edellinen.
  5. Kohdassa, jossa haluaa, että luenta vain jatkuu, niin voi painaa NVDA + A -pikanäppäimiä, jolloin alkaa "jatkuva luenta". Tämän voi tauottaa painamalla kerran vaihto-näppäintä. Puheen voi käynnistää uudelleen samasta kohdasta painamalla uudestaan vaihto-näppäintä. Puheen voi keskeyttää kokonaan Ctrl -näppäimellä, jolloin pitää liikkua uudestaan kohtaan, josta haluaa puheen jatkuvan.

4. Linkkien kautta liikkuminen

Neljänneksi yleisin tapa liikkkua nettisivuilla on linkkien kautta. Se tapahtuu K-näppäimellä ja taaksepäin voi liikkua vaihto + K -pikanäppäimillä.

Tästä huomataan, miksi linkit kannattaa nimetä ymmärrettävällä tavalla, koska muuten saisimme listan “lue lisää”, “lue lisää” -linkkejä, joiden päämäärästä ei tiedetä mitään ilman kontekstia.

Perusopit hallussa! Lisäopiskelua NVDA:n ohjeista

Nyt osaat jo käyttää NVDA:ta nettisivuilla liikkumiseen. Voit tutustua muihin komentoihin NVDA:n valikosta NVDA + N -pikanäppäimillä, valitsemalla "ohje" ja "käyttöohje" tai "komentojen pikaopas".

Tästä eteenpäin kannattaa opetella NVDA:n käytöstä lisää sen mukaan millaisia tarpeita tulee vastaan.

Saavutettavuus ruudunlukijan näkökulmasta

Muista, että vaikka käyttäisit ruudunlukijaa nettisivujesi testaamiseen, niin se ei täysin vastaa ruudunlukijan käyttäjää, joka käyttää ruudunlukijaa joka päivä. Testauta siis nettisivujasi oikeilla käyttäjillä.

WebAIMin ruudunlukijakyselyssä (2021) 79,5 prosenttia vastaajista kertoi, että he ovat sokeita. Kaikki ruudunlukijan käyttäjät eivät siis ole sokeita. Siksi kannattaakin miettiä, että jos saavutettavuutta lähestyy pelkästään sokean ruudunlukijakäyttäjän näkökulmasta, niin keitä muita jättää ulkopuolelle? (Nostin tämän näkökulman Adrian Rosellin kirjoituksen perusteella (englanniksi).)

Saavutettavuus voidaan nykyään myös nähdä listana teknisiä vaatimuksia, kuten saavutettavuusvaatimukset, mutta edes ne eivät takaa, että nettisivut olisivat helppoja käyttää. Tämä kannattaa muistaa, kun suunnittelee omia nettisivujaan tai sisältöjään.

Liity odotuslistalle!

Aion tehdä tämän kirjoituksen pohjalta myös ohjevideon. Ajattelin tehdä maksullisen videon, jonka voisi ostaa esimerkiksi oman työnsä tueksi omaan käyttöön tai koko organisaation käyttöön.

Voit liittyä odotuslistalle, joka ei velvoita sinua mihinkään. Ilmoitan listan kautta, kun video on valmis ja voit siinä vaiheessa päättää haluaisitko ostaa videon alennettuu hintaan.

Liity odotuslistalle tästä.