Pohdintaa kampanjasta
Julkaistu Aiheet: Suomeksi, Politiikka, Kuntavaalit 2025, Vaalit, Kampanja.
Sain helsinkiläisiltä 62 ääntä. Kiitos jokaiselle äänestäjälle! Minusta on hienoa, että ensikertalaisena voi kavuta näinkin korkealle. Nyt kerran vaalit kokeneena voin sanoa, että ensi kerralla tiedän, mitä tehdään isommin ja paremmin.
Kuntavaalikärkeni ja keskustelut
Kärkeni oli "Käveltävä kaupunki kaikille". Pidin siitä todella paljon, sillä se oli linjassa kiinnostuksenkohteeni kanssa. Tunsin, että siitä oli helppo puhua ja olin osaamiseni ytimessä.
Kun huomioi, että viisi vuotta sitten mietin, että uskallanko kirjoittaa LinkedIniin mitään tekstejä, koska "joku voi lukea niitä", niin olen todella ylpeä itsestäni. Olen päässyt pisteeseen, jossa uskallan nostaa itseni esille ja seistä periaatteideni takana. Muistan vieläkin, kun kampanjan alkuvaiheessa eräs kaupunkilainen tokaisi, että minulla on "hyvä ulosanti"!
Oli ilahduttavaa huomata, miten monia käveltävä kaupunki kiinnostaa ja, että se selkeästi vetosi kaupunkilaisiin. Kävin hyviä keskusteluja myös heidän kanssaan, joille ajatus tuntui oudolta. Kaupunkisuunnittelua on kuitenkin tehty autot edellä hyvin pitkään. Vie aikaa, että käveltävä kaupunki olisi varteenotettava vaihtoehto useammalle. Toivonkin, että punavihreä nousu näissä vaaleissa oikeasti kirittäisi Helsingistä esteettömämmän, viihtyisämmän, turvallisemman ja kestäviin kulkumuotoihin kannustavan kaupungin.
Tavoitteeni kuntavaaleissa
Kirjasin itselleni tavoitteita viime syksynä, kun sain tietää, että pääsisin ehdolle. Muistan kokeneeni hienoista järkytystä, että nyt kampanjointi olisi edessä ja hetken aikaa mietin, että kannattaakohan minun ryhtyäkään tähän. Päätin silloin, että jos täytän tavoitteeni, niin voin olla tyytyväinen kampanjaani. Eli liikkeelle lähdettiin aika minimitavoitteiden kanssa, mikä on näin jälkikäteen hyvä! Lopulta huomasin, että kyllähän tämä oli kaiken tekemisen arvoista.
Tavoite | Toteuma |
---|---|
1 vaalitilaisuus, jossa olisi live-musiikkia | Ei toteutunut |
2 keskustelutilaisuutta, aiheina
|
3 tapahtumaa: |
2 vaalitelttailua | Paljon enemmän telttailua kuin suunnittelin |
10 kirjoitusta blogiin | 24 kirjoitusta, joista osa oli tapahtumia |
Ei tavoitetta videoille | 9 videota |
Ei tavoitteita esitteiden jaolle | 1 600 vaaliesitettä jaettu |
Ei tavoitteita näyttökerroille Instagramissa | 65 686 näyttökertaa (vuoden alusta) |
Ei tavoitetta julkaisujen määrälle Mastodonissa | 53 julkaisua (aihetunnisteella #kuntavaalit) |
Olen taulukon toteutumiin todella tyytyväinen. Opin tekemään videoita - ja sietämään itseäni niissä -, tilaamaan vaaliesitteitä ja tarroja, ja ehkä jotain siitä, miten näkyvyyttä voisi saada somessa.
Kampanjan loppua kohden halusin keskittyä enemmän katukampanjointiin ja esitteiden jakamiseen. Pääasiassa pidin siitä siksi, että näin pääsin oikeasti keskustelemaan kaupunkilaisten kanssa. Pelkästään somekampanjan vetäminen olisi ollut itselle aika raskasta ja eritoten yksinäistä. Tietenkin sitä tulee miettineeksi, että onko tämä ollut tehokkain tapa äänien saamiseksi, mutta suoraa yhteyttä suuntaan tai toiseen on vaikea vetää. Sen voi kuitenkin nähdä, että yleisesti ottaen tunnettuus on ollut hyödyksi vaaleissa.
Reflektio
Hiukan asioita siitä, mitä tein, mikä toimi ja mitä tekisin seuraavalla kerralla eri tavalla.
Tukitiimi
Tukitiimi ei ole välttämätön kampanjan tekemiseen, mutta se helpottaa hommaa todella paljon! Ihmiset, jotka ovat sitoutuneet ajamaan samoja asioita, ovat mieletön voimavara. Yksi isoimmista asioista, joista hyödyin oli, että Ylen vaalikoneen vastaukseni käännettiin englanniksi. Minulla ei olisi ollut kaistaa tähän. Sen lisäksi minulle perustettiin tukiyhdistys, joka pystyi vastaanottamaan lahjoituksia, mistä on ollut todella paljon hyötyä.
Tukitiimin laajentaminen ja tehtävien jakaminen olisi iso panostus ja auttaisi omaankin jaksamiseen. Tein kampanjointia pitkälti yksin ja muiden ehdokkaiden kanssa. Minulla oli ihmisiä apuna, ja arvostan sitä suuresti! Tiedätte keitä olette. Ensi kerralla tarkempi suunnitelma kehiin. Pelkästään se, että joku muu olisi ottanut vastuuta aikatauluttamisesta ja 'hallinnollisesta' puolesta olisi auttanut paljon.
Ensi kerralla siis panostaisin sitoutuneen tukitiimin rakentamiseen ja se ei ole ihan helppo tehtävä.
Katukampanjointi
Tehokas katukampanjointi muodostuu useammasta osasesta
- aktiivinen vaaliesitteiden jakaminen
- vaalimainosten pystyttäminen (julisteet ja tarrat)
- ulkomainonnan hankkiminen ja muu ostettu mainonta.
Kaikki näistä edellyttävät rahaa ja esitteiden jakaminen ennen kaikkea aikaa. Vaaliesitteiden jakamisessa ensiarvoisen tärkeää olisi olla aktiivinen tukitiimi, jossa osanottajat haluavat lähteä kadulle. Vaalimainosten pystyttäminen on monelle helpompaa, koska esimerkiksi tarrojen liimailu onnistuu helposti ja nopeasti.
Ulkomainonta on tehokas tapa olla esillä kaupunkilaisten arjessa esimerkiksi joukkoliikenteessä. En ollut varma millainen budjetti minulla tulee olemaan, enkä miettinyt tarkasti sitäkään, missä minun kannattaa mainostaa. Hyppäsin oikeastaan muiden ehdokkaiden kelkkaan tässä. Ehkä ensi kerralla miettisin tarkemmin, missä itse haluan mainostaa.
En ostanut ollenkaan mainontaa lehtiin tai vastaaviin. Paikallislehdet olisivat olleet hyödyllinen lisä kampanjaan, mutta en saanut sitä aikaiseksi.
Some
Nyt tiedän, että vaalien viimeiset viikot vievät mehut. Jos somessa haluaa olla aktiivinen, niin kannattaa käyttää ajastettuja julkaisuja.
Toivon, että 4 vuoden päästä somekenttä olisi muuttunut oleellisesti niin, että eettisesti kestävämpiä vaihtoehtoja olisi tarjolla. Tein kampanjaani somessa nyt vain Mastodonissa, Instagramissa ja vähän LinkedInissä. Näidenkin kaikkien päivittäminen saavutettavasti yksin oli haastavaa. Nuorten äänien saamiseksi esimerkiksi TikTok olisi ollut hyvä lisä näihin some-tileihin. On kuitenkin vaikea puhua eri algoritmisomejen haitallisuudesta, jos itse on osaltaan mukana siinä.
Sama juttu oli myös maksetun somemainostamisen kanssa. En käyttänyt sitä ollenkaan, koska en halunnut antaa Metalle rahaa. Tämä on kuitenkin tehokas tapa saada oma viesti näkyviin. Onhan se toki turhauttavaa, kun kanssaehdokkaatkin totesivat, että pelkästään mainoksen saaminen läpi on ison työn takana.
En kokenut, että sain Instagramista kaikkea hyötyä irti. Se johtui todennäköisesti siitä, että en ole juurikaan käyttänyt sitä näkyvyyden saamiseen eli en tuntenut, miten se toimii. Kuvat ja teksti toimivat ihan hyvin, videot todella paljon paremmin. Käytännössä tulin seuranneeksi muita vasemmistolaisia ja he minua. En siis usko, että tavoitin Instagramin kautta montaakaan äänestäjää.
Mastodon on hyvä vaihtoehto mikrobloggausalustoille. Tavoittavuutta sen kautta on haastavampi seurata. Etenkin, kun monet ihmiset ovat luoneet suodattimia poliittiselle sisällölle, niin sellaiset julkaisut tuskin lähtevät laukalle. Olin kuitenkin tyytyväinen, että pidin kampanjaani esillä myös siellä. Se on omanlaisensa yhteisö ja oli kiva tuoda esille omia ajatuksia sitä kautta. Tiedän myös saaneeni ainakin neljä ääntä Mastodonin kautta! Kiitos siitä.
Budjetti
Ylsin lopulta näissä vaaleissa noin 1 500 euron budjettiin. Tästä 750 euroa oli ammattiyhdistys JHL:n myöntämä avustus kuntavaaliehdokkaalle, 400 euroa kantakaupungin vasemmiston (paikallisosaston) tukea, 120 euroa oman ammattiosaston tukea ja loput lahjoituksia. Suuri kiitos lahjoituksista kampanjaani!
Oli aivan mieletöntä saada ensimmäinen lahjoitus, koska tuli olo, että joku oikeasti uskoon näinkin paljon minun kampanjaani ja teemaani.
Ensi kerralla pitäisi olla parempi suunnitelma siitä, mihin kaikkeen rahaa aikoo käyttää. Sitten pitäisi myös muistaa rohkeasti pyytää lahjoituksia. Tämä on yleisesti ottaen vasemmistolaiselle hankalaa, koska talkoohenki on aika vahva, mutta valitettavasti raha auttaa vaaleissa.
Vaalikoneet
En lopulta vastannut kaikkiin vaalikoneisiin. En osaa sanoa, oliko tämä huono veto. Vaalikoneet, joihin vastasin:
- Sanoman vaalikone (Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat)
- Ylen vaalikone
- Nuorten vaalikone
- Metsävaalikone.
En vastannut:
- Iltalehden vaalikone
- MTV:n vaalikone
- Uskonnonvapaus -vaalikone.
Mietin asiaa lähinnä oman jaksamiseni puolesta. Vaalikoneisiin vastaamisen aikataulu oli aika tiukka, joissakin vain vähän yli viikko. Kysymyksiä on myös oikeasti paljon. Pelkästään Sanoman vaalikoneessa oli 61 kysymystä. Jätin siis kylmiltäni pois joitain vaalikoneita, enkä mistään erityisestä syystä.
Paitsi Iltalehden vaalikoneen. Monet sen väittämät olivat niin hölmöjä, että en tiedä, mitä niiden täyttämisestä olisi saanut irti. Tietyssä mielessä siis boikotoin sitä. En osaa yhtään arvioida menetinkö tämän takia ääniä.
Vaalikoneet ovat myös siksi haastavia, että ne ohjaavat todella paljon äänestäjien ehdokasvalintoja (riippuen toki äänestäjästä). Niiden väitteet päätetään tosin mediatalojen sisällä. Vaalikoneissa oli ajankohtaisia aiheita, jotka kävivät järkeen, mutta myös joitain outouksia, joita itse ei ollut aiemmin edes kohdannut tai miettinyt. Sitten omasta aiheestani eli liikenteestä ei kuitenkaan ollut montaa kysymystä.
Sitoumukset
Sitoumukset ovat vaalikoneiden ohella hankalia aiheita. Ne eivät aina tavoita ehdokkaita, jonka seurauksena voi näyttää siltä, että jokin puolue ei ole ikään kuin ollenkaan sitoutunut johonkin aiheeseen, vaikka todellisuudessa olisi.
Niitä on myös monta. Voisi ajatella, että sitoumuksen allekirjoittaminen on helppo homma. Mietit vain, että oletko samaa mieltä vai et ja allekirjoitat. Todellisuudessa sitoumukset muistuttavat vahvasti vaalilupauksia ja, jos menee lupaamaan liikoja - ja sellaisista aiheista, joista ei tiedä -, niin saattaa löytää itsensä kuopasta varsinaisen valtuustotyön kuluessa.
Jossain vaiheessa kaistaa alkaa olla myös aika vähän, jolloin sitoumuksen allekirjoittamasta ei välttämättä ehdi edes mainostaa, mikä kuitenkin on sitoumuksen koko pointti.
Vaalien tulos
On hienoa, että SDP:llä on paljon vaikutusvaltaa valtuustossa. Se kertoo siitä, että kaupunkilaiset olisivat valmiimpia punaisempaan politiikkaan.
Valitettavasti SDP on kuitenkin tietoisesti asemoinut itseään entistä enemmän oikealle. Se näkyy erityisesti liikennepolitiikassa. Satamatunnelin läpimeno ja ympäristövyöhykkeiden torppaaminen juuri ennen vaaleja ovat valitettavia esimerkkejä siitä, että SDP:n valtuutettujen on tehtävä töitä vakuuttaaksen minut siitä, että he haluavat aidosti "reilumman kaupungin" kaikille.
Toivon, että joukkoliikenteen kallistuminen on nyt huomattu puolueissa. Hintojen laskeminen ylitty puoluerajat ja monella ehdokkaalla se oli yhtenä kärkenäkin. Tähän mennessä vasemmistoliitto on ollut johdonmukaisesti hintojen nostamista vastaan valtuustokauden 2021-2025 ajan. Muita puolueita asia ei ole juurikaan kiinnostanut kuin vuoden 2024 loppupuolella, kun hintojen korotus oli uudelleen pöydällä.
Tässä vasemmistoliiton ja vihreiden on pakko vetää yhteistä linjaa - ja toivottavasti mukaan tulee myös SDP:n valtuutettuja. Loppujen lopuksi kuntapäätöksenteossa on paljon erilaisia yksityiskohtia, joissa yksittäiselläkin luottamushenkilöllä on valtaa. Kaupunki muuttuu yksi katusuunnitelma kerrallaan.
Vaikuta vaalien ulkopuolella
Vaalit ovat vain yksi tapa vaikuttaa kaupungissa ja yhteiskunnassa. Halusin itse katsoa tämän kortin, kun se tuli vastaan.
Jatkan työtäni Helsingin jalankulkijoissa, Elokapinassa ja toivon voivani vielä aloittaa jotain, joka tuo lisää ihmisiä yhteen. Tämä ei lopu tähän, työ on vasta alussa. Osallistu sinäkin.