Siirry pääsisältöön

Hakeminen valtiolle

Mastodonin puolella viime viikolla joku kyseli hakemisesta valtion virkoihin ja tähän jonkinlaista aloittelijan opasta. 😄

Tässä olisi joitain tärppejä!

Valtio ei ole työnantajana yksi yhteinäinen klöntti.

Esimerkiksi etätyökäytännöt vaihtelevat paljonkin eri organisaatioiden välillä: Celialla on yksi läsnäpäivä viikossa, Verohallinnolla ei taida olla yhtään 'pakollista' päivää ja toisaalla voi olla useampi läsnäpäivä.

Etätyökäytännöistä kannattaa kysellä hakuilmoituksen yhteyshenkilöltä. Myös erilaiset edut vaihtelevat organisaatioiden välillä.

Paikan hakeminen ja palkkaus

Kaikki haut on keskitetty valtiolle.fi -sivuille ja hakuilmoituksissa ilmoitetaan pääsääntöisesti palkka. (Hurraa, palkka-avoimuus!)

Yleensä palkka koostuu

  • tehtävän vaativuudesta (peruspalkka)
  • suoritukseen perustuvasta osasta (prosenttiosuus peruspalkan päälle), jota voidaan kutsua myös henkilökohtaiseksi osaksi.

Aloittelevalle suoritusprosentti on monesti välillä 17-20. Omalla kohdallani tämä tarkastettiin puolen vuoden jälkeen ja sitä korotettiin.

Johanna Koskela täsmensi kommentissaan (LinkedIn), että prosenttimäärät vaihtelevat organisaatioittain ja aiempi työkokemus voi vaikuttaa henkilökohtaiseen osaan parantavasti. Lisäksi "vaativuustaso 8" voi tarkoittaa aivan jotain muuta organisaatiosta toiseen.

Pääseekö valtiolle töihin sen ulkopuolelta?

Valtion henkilöstökertomuksen (Valtiokonttori, 2021) mukaan noin 7 500 rekrytointia tehtiin valtion ulkopuolelta. En tiedä sinä vuonna kaikkien avoinna olevien paikkojen määrää, mutta näihin kaikkiin tuskin riittää valtion sisällä työntekijöitä.

Kilpailua paikoista voi toki olla. Mutuiluni pohjalta suosittuja pestejä löytyy ministeriöiden viestinnästä ja HR-puolelta. (Tätä saa korjata, jos on parempaa tietoa.)

Toisaalta voi olla todella erityisiäkin paikkoja, johon tarvitaan erikoista täsmäosaamista. Uskon, että tulevaisuudessa nämä tulevat lisääntymään. (Vink, vink: Esteettömyysdirektiivi synnyttää paljon uusia tehtäviä Liikenne- ja viesintäministeriöön.)

Ikävin puoli hakemisessa

Kun päätät hakea jotain paikkaa, niin kohtaat ikävimmän eli hakujärjestelmän valtiolle.fi -sivustolla. Hakemuksen tekeminen voi olla aikaavievä prosessi, jossa sinulta kysellään ummet ja lammet edellisestä kokemuksesta ja koulutuksesta.

Hyvä puoli on että, kun sen kerran tekee, niin voit kopioida täyttämäsi hakemuksen toiseen hakuun helposti! (Kiitos tästä huomiosta Anna Movallille (LinkedIn-kommentti))

P.S. Jodelissa on kanava, jossa keskustellaan valtiosta työpaikkana ja avoimista työpaikoista todella avoimesti. Sitä kannattaa tsekkailla myös. 😁