Siirry pääsisältöön

Erätauko-menetelmä

Valtiokonttorin Kehittäjävalmennuksen kautta olen päässyt tutustumaan Erätauko-mentelmään, jonka tavoitteena on luoda parempaa ja rakentavampaa yhteiskunnallista keskustelua.

Mikä kehittäjävalmennus?

Kehittäjävalmennus on Valtiokonttorin järjestämä koulutuskokonaisuus valtion työntekijöille, johon pystyi hakemaan tammikuussa 2021.

Kehittäjävalmennukseen kuuluu monia erilaisia koulutuksia, jotka käsittelevät mm. ratkaisukeskeisyyttä, virtuaalifasilitointia, ilmiölähtöisyyttä ja tässä käsiteltävää Erätauko-dialogia.

Syksyn 2021 mittaan tulevat aiheet käsittelevät esimerkiksi myös tekoälyä valtionhallinnossa ja systeemisyysajattelua.

Yhtenä, erityisesti minua kiinnostavana, aiheena oli Erätauko-menetelmä ja dialogi.

Dialogi on kaikkien kokemusten kohtauspaikka

Erätauko-dialogi sai alkun Sitran Erätauko-hankkeesta, jonka teemana oli rakentavan keskustelun lisääminen ja osallisuuden lisääminen yhteiskunnassa. Nykyisin Erätauko-menetelmää jatkokehittää ja kouluttaa Erätauko-säätiö. Menetelmässä keskustelu nojaa kokemuspuheen varaan.

Mitä kokemuspuhe on?

Kokemuspuhe tarkoittaa, että jokainen puhuu omista kokemuksistaan esittämättä yleisiä mielipiteitä siitä, miten asioiden pitäisi olla tai miten itse näkee niiden olevan laajemmassa perspektiivistä. Tarkoitus on siis kertoa, miten käsiteltävä asia ilmenee juuri omassa elämässä.

Mitä Erätauko-dialogi on?

Tarkoituksena on syventää ymmärrystä ja saada tietoa muiden ihmisten kokemuksista käsiteltävästä aiheesta.

Esimerkiksi viimeisin kokemani dialogi koski suomalaista keskustelukulttuuria. Dialogissa olevat ihmiset jakoivat kokemuksiaan erilaisista keskustelutilanteista ja myös reflektoivat, millaisissa tilanteissa keskustelu on helppoa tai vaikeaa.

Mitä Erätauko-dialogi ei ole?

Tarkoituksena ei ole löytää ratkaisuja, tehdä päätöksiä tai päästä yhteisymmärrykseen. Siinä ei ole myöskään tarkoitus väitellä muiden osallistujien kanssa parhaasta mielipiteestä.

Suomalaisesta keskustelukulttuurista puhuttaessa ei käytetty puheenvuoroja siihen, että millaista keskustelun pitäisi olla, vaan oman kokemuksen jakamiseen. Nämä saattoivat olla hyviä tai huonoja riippuen henkilöstä ja tilanteesta.

Kaiken keskiössä rakentavan keskustelun pelisäännöt

Dialogi tapahtuu yhdessä hyväksyttyjen pelisääntöjen varassa, jotka luovat rakentavan keskustelun ilmapiirin.

Rakentavan keskustelun pelisäännöt

  1. Kuuntele toisia, älä keskeytä tai käynnistä sivukeskusteluja.
  2. Liity toisten puheeseen ja käytä arkikieltä.
  3. Kerro omasta kokemuksesta.
  4. Puhuttele muita suoraan ja kysy heidän näkemyksiään.
  5. Ole läsnä ja kunnioita toisia sekä luottamuksen ilmapiiriä.
  6. Etsi ja kokoa. Työstä rohkeasti esiin tulevia ristiriitoja ja etsi piiloon jääneitä asioita.

Kohta 6 liittyy myös kokemuspuheeseen: Kunkin henkilön kokemus samasta tilanteesta voi olla täysin erilainen ja dialogin aikana tämä on arvokas asia. Lisäksi kokemus voi olla myös ristiriidassa sen kanssa, minkä tietää todeksi, mutta silti kokee toisella tavalla. Keltään ei voi viedä kokemusta pois.

Bonus-pisteet: Mitä teet, kun haluat tuhota dialogin?

Joskus uuden käsitteen ymmärtämiseksi on helpompi selvittää, millä tavoilla se ei ainakaan toimisi. Erätauko-säätiö on koonnut sivulleen 11 kikkaa tuhota dialogi.

P.S. Oma lempparini on ehdottomasti “Keskeytä”, koska huomaan tekeväni sitä ihan vapaa-ajallakin. Olen ottanut tavoitteeksi keskittyä enemmän kuuntelemiseen – vähemmän selittelyyn. Mikä kikka osuu sinulla omaan nilkkaan?